Mnogo toga može utjecati na pojavu komplikacija u toku trudnoće, porođaja i rane novorođenačke dobi. Različite komplikacije ostavljaju trag na razvoju djeteta kod kojeg se već od rane dobi može primijetiti kašnjenje u stjecanju vještina ili prisutnost abnormalnih refleksa.
Oko 10% zdrave novorođene djece može imati određeni rizik za kasnije moguće teškoće u razvoju. Ta djeca zahtjevaju kontinuirano praćenje i rad na određenim vještinama. Rizična djeca nisu uvijek djeca koja će imati neko oštećenje, ali je uvijek potrebno rano razvojno poticanje kako bi ostavili svoj potencijal.
Individualni rad namjenjen je:
Djeci s rizikom u razvoju
Djeci bez rizika kod kojih je uočeno kašnjenje u određenim vještinama
Program Individualnog rada za djecu od rođenja do prohodavanja uključuje rano poticanje pravilnih obrazaca kretanja kroz funkcionalne pokrete te inhibiciju primitivnih refleksa. Time potičemo razvoj svih psihomotoričkih vještina (motorike, percepcije, komunikacije, kognitivnih, socijalnih i emocionalnih vještina). Program se kreira prema procjeni trenutnog stupnja razvoja i provodi se zajedno s roditeljima kako bi se osnažili u svojoj roditeljskoj ulozi i pružili svom djetetu naprimjerenije aktivnosti i poticaje. Program može uključivati ritmičke stimulacije pokreta, baby handling, masažu, bodywork tehnike, terapijsko hranjenje, usmjerenu igru ovisno o bebi i njezinim potrebama. Učestalost susreta se određuje prema trenutnim potrebama djeteta za stimulacijom, a uključuje 45 minuta rada s djetetom i 15 minuta rada s roditeljima.

Smatramo da je obiteljsko okruženje najvažnije za razvoj djeteta jer u njemu provodi najviše vremena, a roditelji kao aktivni sudionici neizostavan dio svakog razvojno – poticajnog rada.
Ukoliko ste zbog nečeg u razvoju svog djeteta zabrinuti ili je kod Vašeg djeteta primjećeno kašnjenje u razvoju obratite nam se kako bi dogovorili prvi susret i upoznavanje.