Vaša beba odjednom sa 4 mjeseca više ne spava kao prije? Možda je razlog tome regresija spavanja koja se javlja u 4. mjesecu života. Regresija se može javiti već sa 3 mjeseca, čak i sa 5 mjeseci. Kod nekih beba regresija spavanja u ovoj dobi može biti kratka i bezbolna, kod drugih može biti duža i s većim poteškoćama.

 

ŠTO JE TO REGRESIJA SPAVANJA?

Regresija spavanja je razdoblje od otprilike 2-3 tjedna kada beba ne želi spavati i često se budi po noći. Ritam spavanja koji beba usvoji u ovom periodu biti će ritam njezina spavanja i u budućnosti. Važno obratiti pozornost i učiniti sve kako bi uspostavili što bolji ritam koji odgovara cijeloj obitelji.

Iako se naziva regresija (vraćanje, nazadovanje) to je zapravo period u kojem se  događa progresija odnosno napredovanje u razvoju Vaše bebe. Osim što se u tom periodu javljaju nove vještine poput okretanja na trbuh, prepoznavanja lica, razumijevanja jezika te povećana aktivnost bebe, to je i razdoblje u kojem se mijenja ciklus spavanja. Sada Vaša beba počinje spavati kao odrasla osoba. Kada zaspi, ne ulazi odmah u duboki san. Pa će se tako, ako je položite prije nego što zaspi dubokim snom, vjerojatno probuditi i morati ćete joj ponovo pomagati da zaspi.

 

KAKO BEBA SPAVA?

Na početku noći, Vaša beba će u duboki san ući relativno brzo, u roku od 30 minuta (to se mijenja kako postaje starija). Međutim, kao što svi prolazimo cikluse laganog i dubokog sna tako će i Vaša beba.

Ciklus spavanja djeteta traje oko 45-50 minuta. Dakle, Vaša će se beba nakratko probuditi 45-50 minuta nakon što je zaspala. Tako naprimjer, ako držite bebu da zaspi, trebate ju držati najmanje 30 minuta kako biste bili sigurni da je u dubokom snu, a onda bi se mogla probuditi 15 minuta kasnije. Je li takva situacija i kod Vas?

 

Tehnička definicija “spavanja cijelu noć” je 5 sati neprekidnog spavanja (tj. bez hranjenja) i mnoge bebe mogu i čine to  prije 2 ili 3 mjeseca života. Na početku noći period je najdubljeg sna Vaše bebe, a nakon prvih 5 sati (ako ne i prije), kružit će između laganog i dubokog sna. Svaki drugi duboki san neće biti tako dubok kao što je to bilo na početku noći. Tu se zapravo pojavljuje problem asocijacija na spavanje- onoga što beba povezuje sa odlaskom na spavanje. Ako je bebi potrebna Vaša pomoć da zaspi početkom noći, nešto iza ponoći i dalje će trebati Vašu pomoć svakih 1 ili 2 ciklusa spavanja (što znači svakih 45 do 90 minuta). Između 4-6 sati ujutro, otprilike, javlja se najlakši san.

Iako se bebe obično rano probude, budite sigurni da je zaista vrijeme njihova buđenja, a ne samo lakši san. Mogli biste primijetiti da su umorni samo 30 minuta nakon tog „buđenja“. U tom slučaju to je bilo noćno buđenje, a ne početak vašeg dana.

 

JE LI BEBA U REGRESIJI SPAVANJA?

Kako izgleda regresija spavanja u 4. mjesecu života? To će, naravno, biti različito od bebe do bebe, ali ovdje je kratki popis regresijskih znakova:

 • Promjene apetita (beba može jesti više ili manje nego inače)
 • Mnogo noćnih buđenja (ovo će Vam se činiti neobičnim, posebno ako je beba nedavno spavala duže vrijeme)
 • Povećani plač i nemir (često ništa što inače radite kako bi utješili bebu neće uspjeti)
 • Propušteno dnevno spavanje i / ili kraće dnevno spavanje

 

KAKO SE NOSITI I ŠTO UČINITI?

Što možete učiniti kada primijetite da je Vaša beba u regresiji spavanja:

 

 1. Ukidanje ili mijenjanje asocijacija na spavanje – ako se dijete uspavljuje dojenjem, dobro je svaku večer pomicati zadnji podoj po par minuta kako bi beba odvojila čin dojenja sa spavanjem. Ako pak koristite neke druge načine uspavljivanja dobro je, čak i prije regresije, da stalno mijenjate 2 ili 3 asocijacije. Na taj način beba neće povezivati samo jednu stvar sa uspavljivanjem. Ukoliko je moguće ukinuti skroz sve asocijacije na spavanje.
 2. Stavljanje bebe u krevetić kada je u stanju pospanosti– ukoliko ne možete ukinuti skroz asocijaciju na spavanje, možete pokušati bebu staviti u njezin krevetić kada je pospana/uspavana kako bi sama zaspala, ali bez suza i puno muke.
 3. Otežana odjeća za spavanje – kada bebe osjete duboki proprioceptivni podražaj na tijelu kod njih se javi osjećaj smirenosti i ugode. Pa koristite vreće za spavanje koje su malo teže ili prekrivače s kojima će te im pružiti taj osjećaj. Ali budite oprezni kod korištenja prekrivača kako se beba ne bi u njega zapetljala ili prekrila glavu.
 4. Hranjenje bebe na zahtjev– ako se regresija sna javi u isto vrijeme kada i skok u razvoju, potrebno je bebi omogućiti hranjenje na njen zahtjev. Kako bi znali da se radi o skoku u razvoju promatrajte koliko hrane je bebi potrebno preko dana. Ako i preko dana pokazuje veću potrebu za hranom i češće se hrani tada je riječ o skoku u razvoju. Možete joj i u poslijepodnevnim satima ponuditi više hrane.
 5. Ugašeno svjetlo – novorođenče se ne boji mraka, ali već u najranijoj dobi povezuje svjetlo sa vremenom za aktivnost. Pokušajte sva noćna buđenja, hranjenja, presvlačenja i uspavljivanja obavljati u mraku (ili s prigušenim svjetlom).
 6. Prilagodba vremena odlaska na spavanje – s obzirom na promjene u ritmu spavanja događa se da beba odbija dnevno spavanje ili su ta spavanja kraća nego inače. U tom slučaju potrebno je bebu staviti ranije na spavanje. Time ćete izbjeći premorenost koja dovodi do poteškoća uspavljiva
 7. nja i lošijeg sna.
 8. Briga o sebi – važno je shvatiti da za ove promjene niste krivi Vi niti bilo koji Vaši postupci. Bebe koje su se naviknule na ljuljanje ili hranjenje ili držanje da zaspu i dalje trebaju isto to za uspavljivanje. Uz to sada su se sad promijenili i njihovi obrasci spavanja, pa im je to potrebno cijelu noć. Naravno, mama i tata ne mogu izdržati sve to ljuljanje i držanje usred noći, tako da je uskoro cijela obitelj iscrpljena. Ako imate mogućnosti, podijelite se ili nekako organizirajte jer ste i Vi važni!